Ta hand om hästens träns

Det finns ju idag många olika sorters träns att ha till hästen. De allra flesta är tillverkade i läder och det är viktigt att ta hand om det på rätt sätt. Man vill ju att tränset ska hålla sig mjukt och smidigt samt att det ska hålla länge. För att det ska bli det och göra det så är det ett måste att dels hålla det rent, dels smörja in det ibland. Det går använda sadeltvål för att göra rent både träns och sadel. Det är en glycerinbaserad tvål som bildar ett skyddande lager mot smuts, svett och vatten. Sedan är det bra att smörja in tränset regelbundet med läderbalsam. Det görs när tränset är rent och torrt. Tänk på att plocka isär tränset helt och hållet både då du tvättar det och smörjer in det så att kommer åt överallt.

Köpa nytt träns

Om du funderar på att köpa ett nytt träns, läs Husdjursrevyn.se's test av träns. Det finns ju rätt många olika modeller av träns idag att köpa. Det är bra att köpa ett utfrån vad du använder din häst till. Det finns träns anpassade för dressyr, hoppning, westerridning med mera.

Ett träns är inte ett helt stycke utan har flera olika beståndsdelar. Dessa utgörs av huvudlag, bett, tyglar och nosgrimma. Huvudlaget består utav nackstycket, sidstyckena, käkremmen och pannremmen.

Försök även att få testat tränsen på din häst om möjligt så att du ser att det sitter så bra som det bör göra.

10 Jan 2021